DailyCrypto

Νεα και ειδησεις για τα κρυπτονομισματα


Το Bitcoin είναι το πρώτο ψηφιακό νόμισμα που δημιουργήθηκε από ένα άγνωστο άτομο ή ομάδα ατόμων που είναι γνωστό ως Satoshi Nakamoto.

height=

Όλα ξεκινήσανε με την δημοσίευση του White Paper του στις 31 Οκτώβρη του 2008. Μια παρουσίαση μόλις 8 σελίδων που περιέγραφε μια θεωρία για το πρώτο νόμισμα με κρυπτογράφηση.

Έκτοτε, το Bitcoin έχει επικριθεί για την χρήση του σε παράνομες συναλλαγές από εμπόρους ναρκωτικών, την υψηλή κατανάλωση που χρειάζεται το δίκτυο του σε ηλεκτρισμό, για την μεγάλη αυξομείωση στην τιμή, και για αρκετές μεγάλες κλοπές σε αξία από ανταλλακτήρια. Επίσης, έχει χαρακτηριστεί από αρκετούς και ως φούσκα.

Παρ’ όλα αυτά έχει εισχωρήσει στην καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων, και είναι ικανό μαζί με την τεχνολογία blockchain να αλλάξει το χρηματοοικονομικό σύστημα με την μορφή που υπάρχει σήμερα. Το κάνει με τον τρόπο που το internet άλλαξε την ενημέρωση και έχει ανοίξει τον δρόμο για περισσότερα από 8000 κρυπτονομίσματα, ευρέως γνωστά και ως altcoins.

Σε αυτόν τον αναλυτικό οδηγό, θα σας παρουσιάσουμε όλες τις βασικές, αλλά ταυτόχρονα ουσιαστικές, πληροφορίες που σχετίζονται με το Bitcoin και θα σας βοηθήσουμε να κατανοήσετε καλύτερα αυτήν την άκρως ενδιαφέρουσα τεχνολογία.

Δείτε τι είναι το Bitcoin, πως δημιουργήθηκε, τα χαρακτηριστικά του, και πως μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε.

Για να έχετε τον πλήρη έλεγχο των κρυπτονομισμάτων σας και να τα αποθηκεύσετε με ασφάλεια, επιλέξτε το Ledger Wallet, ένα οικονομικό και αξιόπιστο Hardware πορτοφόλι.

height=

Δείτε τις ενότητες του οδηγού:

Με απλά λόγια, το Bitcoin είναι το πρώτο ψηφιακό νόμισμα, ή αλλιώς κρυπτονόμισμα, με τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

  • Είναι άυλο, δεν υπάρχει επισήμως σε καμία φυσική μορφή
  • Δεν παράγεται από καμία συγκεκριμένη χώρα
  • Δεν ελέγχεται από καμία συγκεκριμένη τράπεζα


Είναι δηλαδή ένα άυλο και εικονικό περιουσιακό στοιχείο, το οποίο αυτή τη στιγμή έχει γίνει γενικά αποδεχτό ως μέσο πληρωμών στο διαδίκτυο από αρκετές ιστοσελίδες. Οι δυνατότητες χρήσης ψηφιακών νομισμάτων για την απόκτηση αγαθών ή υπηρεσιών συνεχώς αυξάνονται.

Παρόμοια με τον τρόπο που αποθηκεύονται τα χρήματα σε πορτοφόλι ή σε μια τράπεζα, το Bitcoin αποθηκεύεται σε πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων. Μπορεί να είναι είτε μια εφαρμογή για υπολογιστή ή κινητό, είτε μια ειδική συσκευή με το κατάλληλο λογισμικό, είτε ένας λογαριασμός σε κάποια διαδικτυακή υπηρεσία.

Πως δημιουργήθηκε

Οι τρόποι συναλλαγής εξελίσσονται συνεχώς. Ξεκίνησε πριν χιλιάδες χρόνια με την ανταλλακτική οικονομία στην οποία χρησιμοποιούνταν ως χρήμα πολύτιμα μέταλλα και όστρακα. Έπειτα βλέπουμε πως παίρνει μια πιο δομημένη και πιο επίσημη μορφή ο όρος νόμισμα και δημιουργούνται διάφορα νομίσματα από σίδηρο, χαλκό και αργότερα από χρυσό.

Αυτά τα νομίσματα τα διαδέχονται τα κέρματα και τα χαρτονομίσματα. Έπειτα, έρχονται οι πιστωτικές κάρτες οι οποίες είναι ένας πολύ χρήσιμος τρόπος διαχείρισης της πίστωσης και των χρημάτων, όπως σήμερα εξελίσσεται η έννοια της αγοράς που συναντάμε στις συναλλαγές μας.

height=

Βλέπουμε τις συναλλακτικές συνήθειες να εξελίσσονται σε μια πιο ψηφιακή μορφή, που συναντάται όλο και περισσότερο καθημερινά. Έτσι γεννήθηκε και η ανάγκη να βρεθεί ένα νόμισμα που θα υποστηρίζει τον τρόπο που εξελίσσεται αυτή η οικονομία.

Η αρχική ιδέα για τα κρυπτονομίσματα εμφανίστηκε πριν μερικές δεκαετίες.

Η πρώτη σχετική δημοσίευση έγινε το 1985 με τίτλο Security without identification: Transaction Systems to Make Big Brother Obsolete. Το 1998, σε μια mailing λίστα με το όνομα Cypherpunks, προτάθηκε ένα ανώνυμο διαμοιρασμένο σύστημα ηλεκτρονικών χρημάτων, το οποίο ονομάστηκε B-money. Και τον Δεκέμβριο του 2005 δημοσιεύτηκε από τον Nick Szabo στο προσωπικό του blog, η πρόταση για το Bit gold.

Παρ’ όλα αυτά τα projects αυτά παρέμειναν καθαρά θεωρητικά.

Στις 31 Οκτώβρη του 2008 δημοσιεύτηκε ένα έγγραφο με όνομα Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System. Ο συγγραφέας του υπέγραψε με το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto. Μέχρι και σήμερα, κανείς δεν γνωρίζει με σιγουριά την πραγματική του ταυτότητα, το φύλο, την ηλικία, την εθνικότητά του, ούτε αν πρόκειται για ένα άτομο ή για μία ομάδα ατόμων.

Εγκατέλειψε την ανάπτυξη του Bitcoin το 2010 αλλά οι βάσεις είχαν ήδη τεθεί καθώς η κοινότητα του αναπτύχθηκε αρκετά γρήγορα.

Υποδιαιρέσεις του Bitcoin

Κάθε Bitcoin είναι υποδιαιρέσιμο σε 8 δεκαδικά ψηφία. Η μικρότερη μονάδα μέτρησης του ονομάζεται satoshi και ονομάστηκε έτσι από τον δημιουργό του. Δηλαδή κάθε Bitcoin αποτελείται από 100.000.000 satoshi.

Ενώ το ευρώ και το δολάριο υποδιαιρούνται με το 100, δηλαδή 100 λεπτά μας κάνουν 1 από το νόμισμα αυτό, τo Bitcoin ακολουθεί διαφορετικούς κανόνες.

Από αυτό μπορούμε να διακρίνουμε πόσο διορατικός ήταν ο δημιουργός του. Είτε γνώριζε εξαρχής, είτε είχε την ελπίδα, πως θα αποκτήσει κάποτε μεγάλη αξία και γι’ αυτό θεσπίστηκε τόσο μικρή υποδιαίρεση.

Κάποιος που ξεκινάει τώρα την ενασχόληση του με τα κρυπτονομίσματα, είναι πιθανό να αποθαρρυνθεί αμέσως διαβάζοντας την ισοτιμία ενός Bitcoin σε ευρώ ή δολάρια. Και η πλειοψηφία πιθανότατα δεν θα αποκτήσει ποτέ ένα ολόκληρο Bitcoin.

Αυτό όπως που πρέπει να διευκρινιστεί είναι πως ο οποιοσδήποτε μπορεί να αγοράσει ένα ποσοστό από αυτό, δηλαδή αρκετά satoshi.

Προκειμένου να καταλάβετε τη σχέση του Bitcoin με το satoshi, καλό θα είναι να έχετε υπ’ όψιν σας τα παρακάτω:

  • 1 Satoshi  =  0.00000001 BTC
  • 1.000 Satoshi =  0.00001 BTC
  • 10.000 Satoshi =  0.0001 BTC
  • 1.000.000 Satoshi = 0.01 BTC

Πώς παράγονται τα Bitcoins

Πως μπορεί να δημιουργηθεί ένα Bitcoin αφού είναι άυλο και εικονικό;

Μέσω του mining τίθενται σε κυκλοφορία τα νέα Bitcoins που παράγονται. Είναι η διαδικασία με την οποία μπορεί ο οποιοσδήποτε να συμμετέχει στο δίκτυο του Bitcoin, προσφέροντας επεξεργαστική ισχύ ενός υπολογιστικού συστήματος για την επίλυση πολύπλοκων συναρτήσεων.

Μέσω αυτής της διαδικασίας επιβεβαιώνονται οι συναλλαγές και αυξάνεται η ασφάλεια του δικτύου.

Το κίνητρο για τους miners, προέρχεται από το ενσωματωμένο σύστημα ανταμοιβής. Κάθε φορά που βρίσκεται λύση σε ένα από αυτά τα μαθηματικά προβλήματα και προσθέτεται ένα block στο blockchain, οι miners ανταμείβονται με Bitcoin, τα οποία δημιουργούνται κατά προσέγγιση κάθε 10 λεπτά, όσο χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα μπλοκ.

Οι miners ασχολούνται αποτελεσματικά με την ασφάλεια του δικτύου, και με την επίλυση και την έγκριση των συναλλαγών.

Η ανταμοιβή αυτή τη στιγμή είναι 12.5 Bitcoin ανά block, αλλά κάθε 4 χρόνια υποδιπλασιάζεται. Η ανταμοιβή των πρώτων block ξεκίνησε με 50 Bitcoin, και μειώνεται κατά το μισό κάθε 210.000 block, το οποίο γίνεται κάθε 4 χρόνια περίπου. Αυτό ονομάζεται halving και το επόμενο υπολογίζεται πως θα είναι στις 24 Μαΐου του 2020. Τότε θα πέσει η ανταμοιβή του κάθε μπλοκ στα 6.25 BTC.

Διαβάστε εδώ: Τι είναι το halving και πως επηρεάζει το Bitcoin

height=

Στο διάγραμμα μπορείτε να δείτε το σύνολο των Bitcoins σε κυκλοφορία ανά χρόνο.

Θεωρητικά, οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει mining καθώς δεν απαιτείται καμία άδεια από κανέναν. Στην πράξη, είναι αδύνατο κάποιος με έναν απλό υπολογιστή να κάνει mining και να συμφέρει, καθώς θα καταναλώσει περισσότερο ηλεκτρισμό από την αξία του Bitcoin που θα παραχθεί. Για να είναι επικερδές το mining χρειάζονται τεράστιες επενδύσεις και φθηνή κατανάλωση ρεύματος, κάτι το οποίο είναι ασύμφορο στη χώρα μας.

Διαβάστε εδώ: Αξίζει το Bitcoin Mining στην Ελλάδα;

Θεμελιώδεις αξίες του Bitcoin

Για να κατανοήσετε καλύτερα τα βασικά πλεονεκτήματα του Bitcoin δείτε παρακάτω τις θεμελιώδεις αξίες του, οι οποίες συνοψίζονται στα τρία παρακάτω σημεία.

1.Αποκέντρωση

Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του Bitcoin είναι ότι είναι αποκεντρωμένο. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι δεν ελέγχεται από μια μόνο αρχή, κάποιο κράτος ή κάποιο πρόσωπο.

Ο κώδικας για το λογισμικό είναι ανοιχτός και συντηρείται από εθελοντές. Το σύστημα λειτουργεί από ένα ανοιχτό δίκτυο υπολογιστών που είναι εξαπλωμένοι σε όλο τον κόσμο και όποιος επιθυμεί μπορεί να συμμετέχει και να αρχίσει να συνεισφέρει.

Ενώ τα παραδοσιακά χρήματα ελέγχονται από τράπεζες και κυβερνήσεις, αυτό δεν συμβαίνει και με το Bitcoin. Το να μην εμπλέκονται τράπεζες σημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να κλείσει τον λογαριασμό σου, και δεν μπορούν να υποβληθούν εξωφρενικές χρεώσεις.

Πάνω από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Αρκεί μια συσκευή με σύνδεση στο διαδίκτυο και οποιοσδήποτε μπορεί να χρησιμοποιήσει το Bitcoin!

2.Κρυπτογραφία

Για την εκτέλεση των συναλλαγών με ασφάλεια χρησιμοποιείται μέθοδος κρυπτογραφίας. Αυτός είναι ο λόγος που ονομάζεται κρυπτονόμισμα.

Ο κώδικας του Bitcoin είναι τόσο ισχυρός πλέον που η παραποίησή του είναι σχεδόν αδύνατη για να χακαριστεί. Το δίκτυο του είναι ασφαλές, και αξιόπιστο, και η παραγωγή των νέων σε κυκλοφορία Bitcoin είναι ρυθμισμένη αυτόματα και βασίζεται σε ένα μαθηματικό αλγόριθμο.

Με απλά λόγια, η κρυπτογραφία είναι μία τεχνολογία η οποία προστατεύει τα δεδομένα μέσα από πολύπλοκες μαθηματικές λειτουργίες.

3.Περιορισμένη προσφορά

Τα παραδοσιακά νομίσματα έχουν απεριόριστη προσφορά, καθώς οι κυβερνήσεις μπορούν να εκδίδουν όσα χρήματα θέλουν. Αυτό προκαλεί τον πληθωρισμό.

height=

Σε αντίθεση με αυτά τα νομίσματα, ο μέγιστος αριθμός των Bitcoin που θα τεθούν σε κυκλοφορία είναι τα 21 εκατομμύρια. Ποτέ δεν θα υπάρξουν περισσότερα καθώς είναι σχεδιασμένο έτσι από τον δημιουργό του ώστε να είναι περιορισμένης ποσότητας.

Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί

Παρά την δυσκολία στην κατανόηση των πιο ιδιαίτερων όρων που σχετίζονται με το blockchain, η χρήση του Bitcoin, και οποιουδήποτε κρυπτονομίσματος, είναι ιδιαίτερα απλή.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάποιο Bitcoin, αλλά όλοι περιλαμβάνουν την ίδια βασική διαδικασία. Την αγορά, την αποθήκευση σε κάποιο πορτοφόλι, και τις συναλλαγές.

Διαχείριση του πορτοφολιού

Ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι είναι το πρώτο βήμα για να χρησιμοποιήσουμε τα κρυπτομομίσματα.

Θα πρέπει να γίνει επιλογή κάποιου αξιόπιστου πορτοφολιού για την αποθήκευση και διαχείριση των κρυπτονομισμάτων.

Διαβάστε περισσότερα εδώ: Τα καλύτερα πορτοφόλια για κρυπτονομίσματα

Απόκτηση Bitcoin

Εφόσον έχετε ήδη ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι, τώρα πρέπει να σταλούν σε αυτό τα ψηφιακά νομίσματα.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για απόκτηση Bitcoin και των υπόλοιπων κρυπτονομισμάτων. Ας τους δούμε παρακάτω.

Αγορά από ανταλλακτήρια

Ο απλούστερος τρόπος για να αποκτήσει κάποιος Bitcoin, είναι με αγορά με την τρέχουσα ισοτιμία, σε ευρώ ή δολάρια από κάποιο ανταλλακτήριο.

Κάποια ανταλλακτήρια τα οποία είναι εύκολα στην χρήση για αρχάριους, και είναι εξαιρετικά δημοφιλή στους έμπειρους του χώρου των κρυπτονομισμάτων:

Ενώ υπάρχει η δυνατότητα να διατηρηθούν τα κρυπτονομίσματα εκεί, είναι μια επιλογή με μεγάλο κίνδυνο! Η δική μας συμβουλή είναι τα ανταλλακτήρια να τα χρησιμοποιείται μόνο όταν θέλετε να αγοράσετε κρυπτονομίσματατα και απευθείας να τα μεταφέρετε στο πορτοφόλι σας.

Ο χρυσός κανόνας είναι να μην επενδύσετε ποτέ περισσότερο από ότι είστε διατεθειμένοι να χάσετε.

Διαβάστε περισσότερα εδώ: Τα καλύτερα ανταλλακτήρια

Ως τρόπο πληρωμής

Εφόσον έχετε επιχείρηση, ή δουλεύετε ως freeancer στο internet, μπορείτε να δεχτείτε Bitcoin ως τρόπο πληρωμής.

Υπάρχουν ήδη αρκετοί επιχειρηματίες, και στην Ελλάδα και κυρίως στο εξωτερικό, που δέχονται Bitcoin ως τρόπο πληρωμής για τις υπηρεσίες τους. Δείτε τις επιχειρήσεις εδώ:

Ανταλλαγή

Εφόσον δεν θέλετε να αγοράσετε από ανταλλακτήριο, υπάρχει η δυνατότητα ανταλλαγής με ευρώ.

Την δυνατότητα αυτή μας την παρέχει το LocalBitcoins.com. Είναι ένας γρήγορος και ασφαλής τρόπος για απόκτηση Bitcoin.

Mining

Ένας τρόπος που αναφέρθηκε και προηγουμένως στον οδηγό μας.

Είναι πλέον ασύμφορο για τον μέσο χρήστη να κάνει mining. Πέρα από την μεγάλη κατανάλωση σε ηλεκτρισμό, απαιτείται και αρκετά ακριβός εξοπλισμός για μεγάλη υπολογιστική ισχύ. Εκτός και αν αλλάξει κάτι στην πορεία, που φαντάζει απίθανο προς το παρόν, το mining δεν πρόκειται να συμφέρει ποτέ τον απλό χρήστη.

Δωρεάν

Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, μπορείτε να αποκτήσετε satoshi δωρεάν. Υπάρχουν αρκετές ιστοσελίδες που για μικρές εργασίες, όπως κλικ σε διαφημίσεις, δίνουν μερικά satoshi.

Δείτε μερικά παραδείγματα εδώ:

Οι παραπάνω ιστοσελίδες είναι τα λεγόμενα faucets στον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

Διαβάστε επίσης: Δωρεάν κρυπτονομίσματα διαβάζοντας άρθρα

Είναι ένας τρόπος με πολύ μικρή αξία κέρδους σε Bitcoin με την υπάρχουσα ισοτιμία. Σε περίπτωση όμως που υπάρξει ραγδαία αύξηση της τιμής τότε τα satoshi θα έχουν αρκετά μεγαλύτερη αξία.

Το πρώτο Bitcoin Faucet δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2010 το οποίο έδινε το γενναιόδωρο δώρο 5 BTC ανά επισκέπτη. Τότε ή αξία αυτών των Bitcoins ήταν ελάχιστα λεπτά του δολαρίου, αλλά πλέον αξίζουν αρκετές χιλιάδες. Στόχος εκείνου του προγράμματος επιβράβευσης ήταν η προώθηση και ευρύτερη χρήση του Bitcoin.

Πραγματοποίηση συναλλαγών

Το να πραγματοποιηθούν συναλλαγές με Bitcoin είναι αρκετά απλό. Απαραίτητο είναι ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι.

Το μόνο που χρειάζεται είναι η διεύθυνση του νομίσματος, η δικιά σας για να λάβετε, του παραλήπτη για να στείλετε. Δεν φαίνεται κανένα όνομα, μόνο μια σειρά από γράμματα και αριθμούς, κάτι παρόμοιο με το IBAN των τραπεζικών λογαριασμών.

Οι επιχειρήσεις στο διαδίκτυο που δέχονται πληρωμές με Bitcoin έχουν συνήθως ένα κουμπί στο καλάθι αγοράς στο οποίο με ένα κλικ σας μεταφέρει αυτόματα στο πορτοφόλι σας, επιτρέποντάς σας με αυτόν τον τρόπο να κάνετε την πληρωμή σας από εκεί.

Επίσης, τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια για κινητές συσκευές συνήθως παρέχουν και έναν κωδικό QR για κάθε διεύθυνση κρυπτονομίσματος, μια μορφή barcode, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα να γίνει σάρωση με το κινητό τηλέφωνο και να γίνει εύκολα η συναλλαγή χωρίς να χρειάζεται να πληκτρολογηθεί η διεύθυνση.

Έχετε ερωτήσεις σχετικά με το Bitcoin;

Αν διαβάσατε ολόκληρο τον οδηγό, και σας φαίνεται κάτι ασαφές σχετικά με το πως λειτουργεί το Bitcoin ή πως θα το χρησιμοποιήσετε, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια. Θα χαρούμε να βοηθήσουμε στις όποιες απορίες σας.

Επίσης, σας συνιστούμε να προσθέσετε τον συγκεκριμένο οδηγό στους σελιδοδείκτες σας. Είναι αρκετά μεγάλος και αναλυτικός, και ίσως χρειαστεί να ξανά ανατρέξετε εδώ στο μέλλον για λεπτομέρειες.

Διαβάστε επίσης: Παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές των κρυπτονομισμάτων

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην πηγή του

κρυπτονομισματα